Schimmelnagels

Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd. Schimmels zijn de aanstichters van deze zogenaamde ‘kalknagels.’ Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen.

In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen - bijvoorbeeld diabetici - hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en een onnodig schaamtegevoel.

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer een nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan dat zich gaandeweg naar steeds meer nagels gaan uitbreiden. Schimmelnagels worden dik en groeien niet meer normaal in de lengte. Ook komt het voor dat een nagel dusdanig is aangetast dat deze helemaal uitbrokkelt. Kortom, een aandoening waar u echt vanaf wilt. Behandeling door een ProVoet pedicure is dan ook van belang.

Pedicurepraktijk 232 in Assen biedt afzonderlijke behandelingen tegen schimmelnagels aan. Informeer er in de praktijk naar, als pedicure kan ik u meer informatie geven en een behandelplan opstellen.

Onderstaand enkele tips om schimmelnagels te voorkomen 

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

 • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep.
 • Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.
 • Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als (merino-) wol of katoen.
 • Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.
 • Trek elke dag schone sokken aan.
 • Draag zoveel mogelijk open schoenen.
 • Kies liefst voor schoenen van echt leer.
 • Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.
 • Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar.
 • Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.
 • Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.
 • Schimmels zijn overdraagbaar dus het is raadzaam ook huisgenoten in de gaten te houden.

 

Behandeling van schimmelnagels is niet eenvoudig en heel soms niet (meer) mogelijk. Doordat een schimmelnagel erg traag groeit kan de genezing al snel een jaar duren, dit is wel iets waar u rekening mee moet houden. In deze periode zie ik u elke vier weken. 

Daarnaast staat of valt de behandeling met uw eigen discipline thuis. Als u thuis niet consequent bent dan gaat de behandeling NIET lukken. Uiteraard is het ook van belang de gemaakte afspraken na te komen. Als pedicure kan ik u door mijn ervaring vooraf goed een prognose van het geheel geven. 

Lokale behandeling is niet altijd voldoende, in een enkel geval zal verwijzing richting huisarts noodzakelijk zijn. Er wordt dan een combinatie gemaakt tussen de lokale instrumentele behandeling door mij en een orale behandeling (medicijnen) door de huisarts of dermatoloog.